torstai 22. joulukuuta 2011

Yhdeksästoista luku (jossa opitaan yhtä jos toista pullosukelluksesta)



En varmasti koskaan unohda sitä tunnetta, kun ensimmäisen kerran hengitin veden alla.

Muutaman vuoden takainen Punaiseen mereen sijoittuva kokemus oli melkoinen hypotermian, hämmmennyksen, ihastuksen ja pelonsekainen niskakarvannostattaja. Päällimmäisenä mieleen kuitenkin jäi täysin yllättänyt klaustrofobinen tunnelma - luontoelokuvien aavat aallokot täynnä iloisina uiskentelevia valaskaloja kun eivät sukelluslasien läpi yleensä aukene.


Suurin osa kaikesta kammottavuudesta on pysytellyt rannalla kurssimisen myötä. Mikään ei kuitenkaan tunnu laimentavan sitä kummallista hetkeä kun kaikkien luontaisten vaistojen vastaisesti pinnalla rentoutuu, antaa veden nousta ensin suun ja sitten silmien yli ja antautuu vajoamaan hitaasti kohti pohjaa.

Kaikki muuttuu.

Koska ääni kulkee vedessä huomattavasti nopeammin kuin ilmassa, äänen suuntaa ja lähdettä on käytännössä mahdoton arvioida. Sen sijaan lähes kaikki äänet vaikuttavat kantautuvan suoraan pään yläpuolelta.

Koska valo käyttäytyy vedessä eri tavalla kuin ilmassa, värit paitsi katoavat punaisesta alkaen syvemmälle mentäessä, kaikki myös vaikuttaa 25% suuremmalta ja lähemmältä.

Kun tähän vielä lisätään muutaman ilmakehän paine, ajoittain heikko näkyvyys (lasketaan horisontaalisina metreinä), Chilen tapauksessa jääkylmä vesi ja erikoiset paatit ja otukset, on kokemus melkoinen myllertäjä. Suosittelen.

Erityisesti kuitenkin suosittelen maailmanlaajuisesti standardoituja PADI-kursseja. Vaikka shokkiefekti saattaisi houkutella, itse ainakin olen saanut koko touhusta moninkertaisesti enemmän irti kun teoriassa tiedän mitä olen tekemässä ja miksi.

Mikä on sukeltajantauti? Mikä on keuhkojen ylipaine ja miten se helposti vältetään? Miten topimitaan kun happi loppuu? Miten pienen vesimäärän läpi hengitetään? Mitä tehdään, jos regulaattori putoaa suusta tai jos liivi takertuu kiinni pohjaan? Mikä kumma mahtaa olla typpihumala?

Tähän kaikkeen vastauksen saa jo alkeellisimmalla avovesikurssilla (PADI Open Water Diver), joka siis on virallinen sertifikaatti siihen, että ylipäätänsä saa vuokrata välineitä ja osallistua sukelluksiin. Jatkokoulutusmahdollisuuksia on sitten rajattomasti aina meripelastuksesta videokuvaukseen ja ammattilaiskoulutukseen.

Ehkä vielä hauskempaa kuin kurssin viralliset opetukset ovat kurssin aikana kuultavat ja omin silmin todistettavat tarinat. 

Nyt tiedän esimerkiksi sen, että valkohaiden kanssa sukeltaessa tärkeintä on laskeutua ja nousta nopeasti. Pohjassa hai tunnistaa sukeltajan pahanmakuiseksi. Jos hai tapaa maleksijan välivedessä on jälki useammin säpälettä. Mitäs pukeudemme hyljepukuun ja vedämme evät jalkaamme.

Tapasin myös uimataidottoman kymmenvuotiaan joka veti intoa puhkuen päälleen sukelluspukua. Pojan täytyi tosin startata rannasta - "jättiläisaskeleella" tai takaperinkuperkeikalla veteen molskahtaminen kun olisi kenties ollut urheimmallekin uimataidottomalle aika kylmä kylpy.

Tiedän nyt myös sen, että liiallinen itsevarmuus on sukeltajan yleisin kuolinsyy. Vai mitä pitäisi päätellä siitä viisi viikkoa sitten kuolleesta sukellusopettajasta joka lähti sukeltelemaan toisesta maailmansodasta peräisin olevalla kaksitankkisella ilmaa useita kertoja kierrättävällä kalustolla. Valopää myrkyttyi hengittämästään ilmasta antaessaan ensimmäistä sukellustuntia, jollekin poloiselle, joka ei tosiaankaan palaa enää veteen.

Itse voin nyt viiden sukellusharjoituksen, viiden teoriakokeen, sertifikaatin ja vähäisen itsevarmuuteni kanssa siirtyä harjoittelemaan lisää tätä kiehtovaa lajia. Jos rahat riittävät, Costa Ricassa edessäs on sitten edistyskurssi PADI Advanced Open Water.

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Kahdeksastoista luku (aika esitellä Camin, Macan ja muiden sekä uusien tyyppien suurenmoinen Etelä-Amerikan löytöretkeilyreitti)

Perustiedot:

Retkelijät: Camila (nimi muutettu), Macarena (nimi muutettu), muut, uudet,
ihan uudet tyypit.

Aikakausi: Moderni 2012-vuosi, kuukaudet
tammi ja helmi.

Reitti: Santiago de Chile (30.12.2011) -
Buenos Aires, epämääräinen harhailu
muualla kohteessa Argentiina, Bolivia,
Peru (Lima, Machu Pichu, Mancora?),
Ecuador, Kolumbia, Panama, Costa Rica.
Paluu ilmateitse Chileen (josta matka
jatkuukin allekirjoittaneella kohti
koto-Suomea).

Matkustusajoneuvo: Linja-auto. Paluu
lentäen.

Matkan päätavoitteet: hengissä
selviäminen, minimaalisen budjetin
riittäminen, keltakuumeelta,
kuristajakäärmeeltä ja huumekuriirilta
välttyminen.

Matkan lisätavoitteet: Maailman merien ja
niiden pohjien koluaminen, viidakoissa
samoaminen, riippumatossa makaaminen, ihan
uusin tyyppien tapaaminen.

Olé.


Camila (?)
Macarena (Olatz)

Retkiryhmä starttaa siis hajanaisesti kunkin töiden loppuessa 28.-30.12. 2011 Santiago de Chilestä, kuka mukavasti lentäen, kuka 24 tuntia pihinä bussissa kieppuen. Allekirjoittanut kuuluu luonnollisestikin tähän jälkimmäiseen sakkiin.

BA:ssa juhlitaan vuodenvaihde ja touhutaan turismia noin kolmanteen päivään asti.
Noin yhdeksännen kieppeillä Argentiina halki olisi ehdittävä Boliviaan, jossa tapaamme muita tyyppejä, kuten entisen kämppiksemme Sebastianin ja hänen riettaat saksalaiset matkakumppaninsa.


Noin viikon mittaisen Bolivia-kiertelyn jälkeen kohteena on Peru, jossa luonnollisestikin samotaan jalkaisin ainakin Machu Pichu.

Helmikuun 27. päivän kieppeillä pitäisi näillä näkymin olla asemissa Costa Rican
pääkaupungissa San Joséssa, mikäli aikoo ehtiä Santiagoon palaavaan lentokoneeseen.


Mitä tapahtuu tällä välillä? Tourbus linja-autoyhtiö yksin tietää.

Päivittelen suunnitelman ja reitin etenemistä tästä eteenpäin sitä mukaa kun jotain päivitettävää ilmenee. Sitä mukaa kaiketi suoristuvat myös nuo karttaan piirretyt harakanvarpaatkin.

Vielä on kuitenkin monenlaisia käytännön ongelmia ratkaisematta. Kuten se, että miten pääsemme Kolumbiasta maateitse Panamaan, kun raja-alue on tunnetusti huumekartellien suvereenia mekastelualuetta, ja se, että miten ikinä saan riittämään suorastaan naurettavan vajaan 2000 euron budjettini nämä tuhansien kilometrien taivallukset nälkään kuolematta.

Selvitystyö jatkuu... Pysykää kanavalla.

torstai 1. joulukuuta 2011

Seitsemästoista luku (jäähyväisiä ja muutakin päivitystä pitkittyneen kuherruskuukauden jälkimainingeissa)

Läksijäisgrillikemujen ristiinpukeutumisorgiat


Kaksi kuukautta ja kaksi viikkoa on nyt kulunut siitä kun starttasin sinapista ja kuravedestä tunnetun kotikaupunkini kamaralta kohti kummallisisa retkiäni Latinolandeilla.

Kaksi kuukautta humpsahti kuin hupsahtikin myös aiemmin purnaamassani roolissani kirjastotätinä. Vain reippasti vajaa yksi kuukausi rillien ja nutturan kohottelua on siis jäljellä. Vaikkakaan nutturaa tämä toimisto ei pyryharakkamaisuudessaan uskomattoman blondissa takkufrisyyrissäni päässyt ihailemaan. Näin kaksi kolmasosaa selanneena voisinkin sanoa, että alkupokkurointien jälkeen työpaikallani voi kiljahdella yllättävänkin rennosti (ainakin aina kun nitoja napsahtaa sormeen, olè!)

Lisähauskuutta näiden antiikkisten muurien sisään tuo viime viikolla pokerinaamalla Suomi-tytölle selostetut tarinat kirjaston kummituksista. Lupsakat haamut pukkaavat avittelemaan arkistonhoitajien työtä muun muassa sytyttelemällä valoja näiden kulkiessa pimeissä hyllyväleissä. Olipa joku jo edesmennyt vakkari liittynyt myös tupruttelijoiden seuraan iltapäivän tupakkatauolla. Mutta siis, nauraa ei saanut. Tämä on vakava aihe.

Koska kokonaisuudessaan oleskeluni tällä mantereella tulee kestämään viisi kuukautta, myönnän tajunneeni hyvin vastikään, että viimeisiä viedään kumminkin tässä uudessa kotikaupungissani. Tajusin tämän lähinnä siksi, että lukukauttaan päättävät opiskelijakämppikset huutelivat sitä korvaani, kuka minkäkin matkasuunnitelman muodossa. Käytännössä edessä on sukupolvenvaihdos – suurin osa talon asukeista matkustelee viimeiset viikkonsa ennen kotiinpaluutaan. Totta tosiaan, nykyisistä asukeista vain kolme jatkaa talossa ensi lukukaudella. Ohessa kuvasaldoa jäähyväisjuhlista.


Itsekinhän harkitsin jäämistä mutta päädyin lopulta toiseen tulokseen.

Hullunkurisimmalta kuviossa tuntuu se, että minulla tulee lopulta aivan naurettava kiire, mikäli aion yhtään turistitouhuja tässä kaupungissa puuhastella. Asumisen erilaisuus suhteessa matkusteluun pääsi taas yllättämään ja edes sitä alussa hehkuttamaani historiallista kävelykierrosta en ole tehnyt. Nyt siis aika tehdä muistilista perinteiseen pakkopullatyyliin:




Karon kummallinen Santiago-to-do lista:

  • Kävelykierros
  • Vega - paikallinen jättisuuri kauppahalli
  • Ihmisoikeusmuseo
  • Piojera (baari jossa saa kuuluisia sekä petollisia "Maanjäristysjuomia" eli Terremotoja: viiniä ja jätskiä sekaisin isossa kannussa)
  • Pyhän Kristobalin kukkulan uima-altaat
  • Ostoskeskus (kuulemma kuriositeettinä kokemisen arvoinen retki)
  • Leffateatteri

Näiden kaverina roikkuu pitkä lista asioita, joita haluaisin vielä touhuta uudestaan ennen hyvästejä, kuten käydä Valparaísossa, syödä empanadoja, istuksia terdellä Bellavistassa, vierailla Bandera-kadun kirppareilla ja valokuvata mitä kummallisimpa kolkkia.

Saa nähdä miten aika riittää kaiken näkemiseen. Kuviota hankaloittaa entisestään se, että pääni on viime aikoina viettänyt huomattavasti aikaa merenpinnan alapuolella. Siitä sitten seuraavassa luvussa.

Helteisen hikisiä terveisiä toivottelee pitkästä aikaa taas Karppa