Etelä-Amerikka on mainio paikka, sillä se on aivan omanlaisensa.
Tässä kohtaa lienee hyvä tarkentaa, että naiivi käsitykseni siitä, että Etelä-Amerikkaa voisi ylipäätänsä jotenkin summata ja supistaa ja siten kokonaisuutena kuvailla, on pyyhkitynyt hikenä jonnekin Bolivian aamuöisiin sillanrakennuspuuhiin. Vaikkapa Chilen, Bolivian ja Kolumbian niputtaminen on kuin koko Euroopan niputtamista yhdeksi retkikohteeksi, paitsi että etäisyydet ovat täällä moninkertaiset.
Silti, kun koneemme saapui Panama Cityyn, oli helppo huomata, että tutuksi ja tärkeäksi tullut manner oli jäänyt taakse. Huvijahteja, ostoskeskuksia, pilvenpiirtäjähotelleja, USA:n dollareita sekä jenkkiaksenttia tekohampaistaan suhisevia eläkeläisiä pursuava Keski-Amerikan esikoiskohteemme oli todellinen kulttuuri- ja talousshokki. Ensimmäisen päivän aikana suhteellisen pakollisiin menoihin ja liikkumisisiin kului noin 100 dollaria per pihistelijä, mikä sai ainakin minun vatsani vääntelemäan. Kiirehän siinä tuli paeta maasta mitä pikimmin. Jo siis yhden yön ja päivän jälkeen hyppäsimme taas yöbussiin ja suuntasimme tällä kertaa Costa Ricaan.
Bussin pääteasema oli San José, mutta me halusimme pitkästä aikaa nähdä hieman merta. Niinpä hyppäsimme bussista tienristeyksessä ja aloimme liftata tiellä kohti Puntarenasta, kylää, josta useisiin tunnettuihin rantakohteisiin lipuvat autolautat starttaavat.
Jostain kumman syystä ehkäpä kovinkin epäilyttävältä vaikuttava olemukseni ei ole onnistunut pysäyttämään vielä yhtäkään jalomielistä autoilijaa yhdessäkään maanosan maista. Onneksi noin tunnin verran turhaan liftailtuamme saimme kiinni bussin onnistuimme hyppäämään vielä saman iltapäivän lauttaan.
Lautan saavuttua me, bussilastillinen reppureissaajia sekä seuraan liittynyt kämmenen kokoinen hämähäkki rymistelimme vielä pari tuntia pimeässä pusikossa ja saavuimme yhteen Costa Rican tunnetuimmista reppurannoista, Montezumaan.
Valitettavasti Ticojen ( Tica=costaricalainen) mittapuussa halpa tarkoitti noin Suomen hintatasoa (tuore leipä ja sulatejuusto kaupasta = 10 dollaria). Päädyimme silti viettämään kohtuullisen kauniissa kohteessa yhteensä neljä yötä snorklaten, pulikoiden ja matkan aiemmista vaiheista toipuen.
Montezuman jälkeen annoimme vielä toisen tilaisuuden tälle omaa mieltäni vuosia piinanneelle maailman onnellisimmalle maalle ja vierailimme Liberian lähellä sijaitsevalla El Coco - rannalla, joka sanoman mukaan on yksi maan kauneimmista.
No eipä vakuuttanut. Superamerikkalaistunut ja mauttomia mainosbaareija pursuava ja kallis "ranta" oli itse asiassa kuin jokin pieni amerikkalaisia turisteja varten rakennettu kitsch-kylä keskinkertaisine rantabulevardeineen. Pizza ja olut 20 dollaria? Ei kiitos.
Kaupan banaanilastuja jo ties kuinka monetta päivää pihinä nakertaen alkoi mielissämme kypsyä ajatus vielä yhden maan lisäämisestä retkisuunnitelmaan. Kalliiseen ja Panamaakin Amerikkalaistuneempaan Costa Ricaan pettyneitä kaltaisiamme kun tuntui virtaavaan tasaisena letkana kohti Nicaraguaa.
"Nicaragua?", jahkailin ensin. Eikös tämä vielä 1990-luvun alkuun asti lähes sisällissodassa pyöriskellyt Honduraksen naapuri, jonka pääkaupungissa Managuassa ei ole suositeltavaa liikkua ilman yksityiskuljettajaa ole hieman liikaa mukavia rantapäiviä toivoville trekkaajille. Mahtavatkohan "Nicatkin" ammuskella huumekaunojansa moottoripyörän kyydistä kuten pohjoiset rajanaapurinsa?
Vähänpä mitään olin opiskellut. Tähän asti olemme tavanneet uskomattoman ystävällisiä, kulttuuriltaan jälleen piristävästi omaperäisiä, loistavaa meksikolaistyyppistä ruokaa kokkaavia ihmisiä, ja vaikka tyhmäksi ei kannata heittäytyä, maa on toistaiseksi tuntunut uskomattoman rauhalliselta ja turvalliselta.
Ensimmäiset neljä yötä vietimme San Juan del Sur:in lähellä sijaitsevalla Playa Madera -rannalla, joka oli kaunista rantamaisemaa, rauhaa ja hyviä surffiaaltoja toivovan paratiisi. Kohteessa oli yhteensä kaksi hostellia ja kolme ravintolaa. Siinä kaikki.
Aamukuuden -seitsemän aikaan nautimme aamupalaa yhdessä rafloista, sitten surffailimme tai luimme kirjoja lounaaseen asti, lounaan jälkeen taas jatkoimme. Illallien tuli tilata viimeistään puoli seitsemän aikaan, sillä ravintolat sulkivat seitsemältä. Kahdeksalta sammui generaattori, mistä puolen tunnin kuluttua loppui sähkö. Viimeistään puoli yhdeksän aikaan oli syytä olla pötköttämässä. Mikä mummeleiden paratiisi!
Neljän yön jälkeen siirsimme laudan murjomat kinttumme taas mitä kummallisimmilla "linja-autoilla" (joista yksi syttyi palamaan keskellä pikatietä) kohti seuraavaa kohdetta, Granadaa. Tämä yksi maan entisistä pääkaupungeista on yksi maan kultturelleimmista ja ainakin näkemäni perusteella kauneimmista. Onnistuimme lötämään taas pitkästä aikaa valtavan ja monenlaisin palveluin, tietokonein ja uima-altain varustetun hostellin, Oasis:in. Ensimmäinen yö takana ja toinen edessä.
Tällä kertaa kuten lukijani, minäkään en tiedä mitä sitten tapahtuu.